Κύπρος : Ταχυδρομική Ιστορία / Cyprus Postal History



Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένω (δουλεύοντας) τη στιγμή που θα παρουσιάσω στις σελίδες του Φιλόκυπρου τη συλλογή που έχω φτιάξει για να δείξω, όσο μου είναι εφικτό, την Ταχυδρομική Ιστορία της Κύπρου.

Cyprus WW2 Mail

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες φιλοτελικές συλλογές είναι η Κυπριακή και μέσω αυτής μπορεί κανείς να δεί όχι μόνο τον μεθοδικό τρόπο λειτουργίας της ταχυδρομικής υπηρεσίας του νησιού, αλλά και να διακρίνει μέσα από τις διαδικασίες του ταχυδρομείου τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες του τόπου και κατ’επέκταση το περιρρέον παγκόσμιο πολιτικο-στρατιωτικό γίγνεσθαι.

Μή ξεχνάμε ότι το ταχυδρομείο ήταν ως περίπου το 1990 ο κατ’εξοχήν τρόπος διακίνησης αλληλογραφίας και ιδεών - επόμενο είναι λοιπόν ο ταπεινός φάκελλος που μέσα του κρύβει το απλό μήνυμα ή το ακριβό συναίσθημα του αποστολέα, στο εξωτερικό του περίβλημα να φέρει όλα εκείνα τα σημάδια που αφ’ενός του επιτρέπουν να ταξιδέψει (γραμματόσημα, σφραγίδες), επιπρόσθετα δε να φιλοξενεί από ένα απλό υπηρεσιακό μήνυμα του ταχυδρομείου μέχρι μια πιό σύνθετη φράση ή προπαγάνδα του πανταχού παρόντος “μεγάλου αδελφού”..(όπως σήμερα και τότε).

Αλλά όλα αυτά θα γίνουν πιό κατανοητά όταν θα έχω τη δυνατότητα να δείχνω με αντίστοιχο παράδειγμα αυτό που εδώ με λόγια προσπαθώ να περιγράψω. Λίγη υπομονή λοιπόν...

Comments